top of page
Zoeken
 • Christoph Beyls

Fiscale voordelen van een laadpaal voor de elektrische auto, thuis of op het werk

De vergroening van het Belgische wagenpark begint bij... de bedrijfswagen. Of meer specifiek: de salariswagen van de werknemer. Dat besliste de Federale Overheid. Vanaf 2026 zijn enkel 100% elektrische, nieuwe wagens nog fiscaal aftrekbaar als salariswagen.


Thuis of op het werk de wagen van het werk opladen wordt straks de norm. En dat wil Vincent Van Peteghem, onze Minister van Financiën, voortaan financieel ondersteunen. Bedrijven kunnen de investering in een laadpaal straks voor minstens 100 procent fiscaal aftrekken én bovendien versneld afschrijven. Particulieren die thuis een laadpaal installeren, kunnen aanvankelijk rekenen op een forse belastingaftrek, tot 45 procent. Dat staat in een wetsvoorstel, dat met terugwerkende kracht zou ingaan op 1 september 2021 - mits eventuele aanpassingen of amendementen.


Timing voor de shift naar elektrische bedrijfs/salariswagens

1. Overgangsregeling tot 1 juli 2023 voor nieuwe salariswagens met een verbrandingsmotor: behoud van de huidige regeling omtrent fiscale voordelen en belastingaftrek.

2. Overgangsregeling van 1 juli 2023 tot 31 december 2025 voor nieuwe salarisauto's met een verbrandingsmotor: de fiscale aftrekbaarheid daalt stelselmatig, alvorens ze uitdooft in 2028.

 • in 2025 naar 75%

 • in 2026 naar 50%

 • in 2027 naar 25%

 • in 2028 naar 0%

3. Nieuwe regeling vanaf 1 januari 2026: enkel 100% elektrische salariswagens komen in aanmerking voor een integrale belastingaftrek door de werkgever.

Opgelet: de nieuwe regeling van de Federale Overheid geldt enkel voor salariswagens van werknemers. Vallen dus (voorlopig) niet onder het nieuwe fiscale gunstregime: elektrische auto's en bestelwagens van vakmannen, of bedrijfswagens gebruikt voor het vervoeren van goederen en vracht!

Fiscale aftrekbaarheid voor elektrische bedrijfswagens

De fiscale belastingaftrek voor nieuwe, elektrische bedrijfswagens en auto's voor dubbel gebruik (werk/privé) is op z'n hoogst in 2026. Dan treedt de nieuwe regeling in werking. Een overzicht:

 • Aankoop elektrische wagen in 2026: 100% fiscaal aftrekbaar

 • Aankoop elektrische wagen in 2027: 95% fiscaal aftrekbaar

 • Aankoop elektrische wagen in 2028: 90% fiscaal aftrekbaar

 • Aankoop elektrische wagen in 2029: 82,5% fiscaal aftrekbaar

 • Aankoop elektrische wagen in 2030: 75% fiscaal aftrekbaar

 • Aankoop elektrische wagen in 2031: 67,5% fiscaal aftrekbaar

Opgelet: het bovenstaande fiscale voordeel geldt enkel voor 100% elektrische wagens. Om eigenaars van hybrides en plug-in-hybrides ondertussen zoveel mogelijk te stimuleren om elektrisch te rijden, wordt vanaf 1 juli 2023 de fiscale aftrekbaarheid voor benzine- of dieselverbruik beperkt tot 50%.

Fiscale aftrekbaarheid laadpalen en laadstations

Het aantal laadpalen en wallboxes moet de komende jaren fors de hoogte in. Bij bedrijven én werknemers thuis. Ook hier voorziet het wetsvoorstel in fiscale steunmaatregelen, voor de versnelde uitrol van een performant netwerk met laadstations en laadpalen bij bedrijven én particulieren:

 • Fiscaal voordeel laadpaal voor particulieren: het wetsvoorstel voorziet vanaf een belastingvermindering van 45%, vanaf 1 september 2021. Met een maximum van 1.500 € per laadpaal. Vanaf 2023 wordt het voordeel afgebouwd naar 30% en vervolgens gehalveerd naar 15% in 2024. Voorwaarden: de laadpaal heeft een slimme sturing en wordt bevoorraad met groene stroom.

 • Fiscaal voordeel laadpaal voor bedrijven: het wetsvoorstel voorziet een aanzienlijk belastingvoordeel voor bedrijven. Vanaf 1 september 2021 tot 31 december 2023 kunnen bedrijven rekenen op maar liefst 200% belastingaftrek. Van 1 januari 2023 tot 31 augustus 2024 daalt het belastingvoordeel tot 150%.

Belangrijke voorwaarde voor belastingaftrek op laadpalen voor bedrijven: het fiscale voordeel geldt enkel als de laadpaal ook (semi-)publiek toegankelijk is voor derden of buurtbewoners, bijvoorbeeld op de parking van het bedrijf. Particuliere gebruikers betalen dan voor het opladen van hun elektrische wagen.

 • Verhoogde investeringsaftrek voor bedrijven: wie een een laadstation plaatst of een nieuwe elektrische vrachtwagen aanschaft, kan rekenen op een verhoogde investeringsaftrek (naast de belastingaftrek, indien van toepassing). De investeringsaftrek voor laadpalen bedraagt 35% in 2023, 29,5% in 2024, 24% in 2025, 18,5% in 2026 en 13,5% in 2027.

Andere fiscale voordelen, premies en belastingaftrek

Automobilisten die 100% elektrisch rijden, genieten een vrijstelling op de jaarlijkse Verkeersbelasting en de Belasting op Inverkeerstelling. Sommige gemeenten geven ook premies voor de omschakeling naar elektrisch rijden.

Technische vereisten laadpaal, laadstation of wallbox

Een laadstation of wallbox wordt vandaag aanbevolen door alle fabrikanten van elektrische auto’s. Ook een slimme sturing van de laadpaal is (bijna) een must. Voordelen van een laadpaal met slimme sturing:

 • Het is veiliger. Met een slimme sturing vermijd je om het netwerk thuis te gaan overbelasten, als je bijvoorbeeld tegelijk de wasmachine aanzet.

 • Het is goedkoper. De slimme wallbox kan automatisch en in realtime het opladen sturen, op basis van de meest gunstige elektriciteitstarieven.

 • Het is sneller. De wagen kan een stuk sneller opladen, tegen een lagere elektriciteitskost.

 • De slimme sturing is ook een voorwaarde om in aanmerking te komen voor de belastingaftrek.

Ontdek het artikel met alle technische vereisten voor een laadpaal, op maat van jouw budget en mobiliteitsbehoefte.

Tip van Jaimy:

 • Vraag vrijblijvend advies aan een erkend installateur van laadpalen! Zo weet je meteen welk type laadpunt geschikt is voor jou - afgestemd op je budget, je wagen en het aantal kilometers dat je dagelijks aflegt!

 • Je wil graag snel kunnen opladen? Dan is een driefasige elektrische aansluiting een must. Vraag vooraf advies aan een erkend elektricien, om eventueel je installatie te laten verzwaren en/of een offerte te maken voor de nodige werken!

 • Vergeet niet om een elektrisch keuringattest te boeken na een mogelijke verzwaring van de elektrische installatie thuis.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page